انواع تراکتور
تراکتور، توان لازم برای بهکارگیری ماشینهای کشاورزی را تأمین میکند. کاربرد انواع تراکتور در کشاورزی مکانیزه امروزی امری ضروری به شمار میرود. شناخت انواع تراکتور به ما در گزینش درست آن، کمک میکند.

در زیر فهرست برخی از انواع تراکتور ها آمده است:
الف) انواع تراکتور بر اساس موارد استفاده
- عمومی(یونیورسال)
- باغی
- صنعتی
- تراکتور های شالیزاری و باغچهای
ب) انواع تراکتور بر اساس نوع چرخ
- چرخ لاستیکی
- چرخ زنجیری
ج) انواع تراکتور از نظر تعداد محور محرک
- دوچرخ(تیلر)
- سهچرخ
- چهارچرخ
د) انواع تراکتور از نظر توان مالبندی
تراکتور ها را میتوان براساس توان مالبندی، به چهار گروه تقسیم کرد.(توان خالص روی مالبند تراکتور را توان مالبندی میگویند.)
تراکتور های عمومی
تراکتور های عمومی تراکتور هایی هستند که برای انجام بیشتر کارهای مزرعه از جمله، عملیات آمادهسازی زمین، کاشت، داشت، برداشت و غیره در مزارع طراحی شده است. مهمترین ویژگیهای این نوع تراکتور ها عبارتاند از:
- قابلیت تنظیم فاصله چرخها
- قابلیت گردش سریع در شعاع کم
- سهولت و سرعت در متصل کردن و بهکارگیری ادوات
تراکتور باغی
این تراکتور ها، تراکتور های کوچک و متوسط و بیشتر کمرشکن با فرمان هیدرولیکی هستند. این ویژگی، آنها را قادر به حرکت و کار با ادوات در اطراف و زیر درختان میسازد. تراکتورهای باغی بیشتر شاسی کوتاه و دارای چهار چرخ محرک و موتور دیزل با توانی نزدیک به 15 تا 40 اسب بخار و 2 یا 3 سیلندر هستند.

تراکتور های صنعتی
تراکتور های صنعتی تراکتور هایی هستند در اندازه و ویژگیهای گوناگون، برای کارهای صنعتی و جابهجایی وسایل سنگین در کارخانهجات، فرودگاهها و راهسازی هستند. این تراکتور ها را میتوان به دستگاههای بالابر، حفاری، بارکن مکانیکی و … که روی آنها سوار میشوند مجهز نمود.

تراکتور دوچرخ(تیلر)
این تراکتورها، که دوچرخ محرک دارند، با دست کنترل میشوند و بیشتر در زمینهای کوچک و شالیزارها به کار میروند.

تراکتور های چرخ لاستیکی
تراکتور های چرخ لاستیکی رایج در ایران دارای دو محور و چهارچرخ هستند. محور جلوی این تراکتور ها دو چرخ دارد که برای فرماندادن به کار میرود.
دو چرخ عقب محرکاند و تراکتور را به حرکت درمیآورند. برخی از انواع این تراکتور ها دارای دو جفت چرخ در عقب هستند.(تراکتور ششچرخ)
در نوع دیگر این تراکتور ها که توان مالبندی بیشتری دارند علاوه بر دوچرخ محرک عقب، چرخهای جلو نیز محرک است. برخی از انواع این تراکتور ها دارای دو جفت چرخ در جلو و دو
جفت چرخ، در عقب میباشند.
تراکتور های چرخزنجیری
در انجام برخی امور به ویژه در زمینهای سبک و شنی به علت نیاز به نیروی کششی و درگیری زیاد چرخ با زمین، از تراکتور های چرخزنجیری استفاده میشود.
استفاده از این تراکتور ها در کشاورزی محدود است.
ساختمان تراکتور ها
ساختمان تراکتور های امروزی از هر نوع که باشند دارای چند بخش زیر است:
- موتور
- دستگاه انتقال توان
- سیستم تعلیق، هدایت و کنترل
- سیستم هیدرولیک
- تجهیزات گوناگون مانند اتاق، شاسی، سیستم گرمایشی و …
1. موتور:
توان لازم را برای انجام کارهای گوناگون تراکتور ایجاد میکند.
2. دستگاه انتقال توان:
وظیفه این دستگاه، انتقال توان مکانیکی موتور به چرخهای محرک برای به حرکت درآوردن تراکتور است. در این انتقال، تغییراتی در دور و گشتاور موتور انجام میشود. این دستگاه، بخشی از توان موتور را برای به کار انداختن قطعات گردنده ادواتی که از تراکتور نیرو میگیرند، به محور گردندههایی که در عقب تراکتور نصب شده است(محور P .T .O)، میرساند.
3. سیستم تعلیق، هدایت و کنترل:
تراکتور را روی زمین نگه میدارد و امکان حرکت و هدایت تراکتور را میسر میسازد.
4. سیستم هیدرولیک:
سیستمی است که بخشی از توان موتور را گرفته و به صورت توان هیدرولیکی ارائه میکند. این سیستم برای راهاندازی و کنترل جکها و قسمتهای هیدرولیکی تراکتور و ادوات به کار میرود.
5. تجهیزات گوناگون:
بیشتر تراکتور های امروزی دارای اتاق، سیستم گرمایشی(برای ایجاد دمای مناسب)، شاسی، قلابهای اتصال سریع و … برای آسایش راننده و آسان شدن کار هستند.