علائم خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور

بلبرینگ کلاچ چیست؟ علائم خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور

زمانی که کلاچ را فشار می‌دهید، ارتباط بین موتور و چرخ‌های تراکتور قطع می‌شود. به این ترتیب می‌توان انتقال قدرت را در تراکتور کنترل کرد. انجام این ماموریت مهم بر عهده بلبرینگ کلاچ تراکتور است. به همین دلیل بلبرینگ کلاچ از جمله مهم‌ترین و پرکاربردترین قطعات مکانیکی در تراکتور و هر وسیله نقلیه دیگر به حساب می‌آید. به دلیل فشار زیادی که در زمان فشار دادن پدال کلاچ به این قطعه وارد می‌شود، بعد از مدتی آسیب دیده و خراب می‌شود. در این مطلب قصد داریم علائم خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور را بررسی کنیم. تا پایان با ما همراه باشید.

بلبرینگ کلاچ چیست؟

ساختار بلبرینگ کلاچ تقریبا شبیه به سایر بلبرینگ‌هاست. البته یک تفاوت بسیار مهم بین آن‌ها وجود دارد که در اینجا ذکر می‌کنیم. در بلبرینگ‌های معمولی فشار روی سطح جانبی آن‌ها وارد می‌شود. این در حالی است که بلبرینگ کلاچ حالت کف گرد دارد. به این معنی که فشار روی کف آن وارد می‌شود.

وقتی پدال کلاچ را در تراکتور فشار می‌دهید، بلبرینگ کلاچ درگیر می‌شود. بنابراین نقش کلیدی در کنترل و مهار انتقال قدرت از موتور به چرخ‌های تراکتور ایفا می‌کند. بدیهی است که خرابی این قطعه تعویض دنده را در تراکتور عملا مختل می‌کند و فشار زیادی نیز به دنده‌های جعبه دنده وارد می‌کند.

یک نکته کلیدی وجود دارد که در زمان خرید یا تعویض بلبرینگ کلاچ حتما باید مورد توجه قرار دهید. بلبرینگ‌های کلاچ با درپوش‌های فلزی و پلاستیکی یا کاسه نمد خور تولید می‌شوند. حتما به سراغ بلبرینگ‌های با درپوش پلاستیکی یا کاسه نمد خور بروید. دو دلیل اصلی برای این موضوع می‌توان ذکر کرد:

  1. برای عملکرد روان بلبرینگ داخل آن مقداری گریس وجود دارد. در اثر کار کردن بلبرینگ کلاچ، گریس موجود در آن داغ می‌شود  احتمال بیرون ریختن آن وجود دارد. بلبرینگ‌های کاسه نمد خور به خوبی جلوی این اتفاق را می‌گیرند.
  2. درپوش پلاستیکی این بلبرینگ‌ها به راحتی قابل تعویض است. حتی می‌توان آن را جدا کرد و در صورت نیاز به بلبرینگ گریس تزریق کرد. سپس بار دیگر درپوش‌ها را در جای خود قرار داد.

نشانه‌های خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور

نشانه‌های خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور

بهترین راه برای جلوگیری از آسیب دیدن زود هنگام بلبرینگ کلاچ تراکتور، این است که مدت زمان نیم کلاچ یا فشردن کامل پدال کلاچ را به حداقل برسانید. به هر ترتیب ممکن است که تحت شرایطی این قطعه خراب شود. حتما کنجکاو هستید تا بفهمید چگونه می‌توان پی به این موضوع برد. چند راهکار نسبتا ساده برای این منظور وجود دارند که در اینجا به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

1. ایجاد سروصدا با فشردن پدال کلاچ تراکتور

اگر زمانی که پدال کلاچ تراکتور را فشار می‌دهید، سروصداهای غیر عادی به گوش‌تان می‌رسد، باید نسبت به خراب شدن بلبرینگ کلاچ حساس شوید. اگر با برداشتن پا از روی پدال کلاچ صدا‌ها قطع می‌شوند، تردید نکنید که بلبرینگ کلاچ خراب شده است. درون بلبرینگ، غلطک‌هایی وجود دارند که اگر از یکدیگر فاصله بگیرند، صدای برخورد آن‌ها به بدنه بلبرینگ، به صورت آشکاری شنیده می‌شود.

2. ارتعاش در پدال کلاچ

در حالت عادی پدال کلاچ باید به نرمی بالا و پایین رود. اگر در زمان فشار دادن یا برداشتن پا از روی پدال زیر پای خود احساس لرزش کردید، نشانه جدی از خرابی بلبرینگ کلاچ خواهد بود. وقت بلبرینگ نتواند خود را با صفحه فشار تنظیم کند، این مشکل به صورت لرزش در پدال کلاچ ظاهر می‌شود.

3. مشکل در تعویض دنده

مشکل در تعویض دنده صرفا نشانه خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور نیست. بلکه می‌تواند نشان‌دهنده مشکلات دیگری در جعبه دنده آن باشد. به هر ترتیب اگر در هنگام تعویض دنده متوجه شدید که دنده به راحتی جا نمی‌خورد یا کلاچ به خوبی درگیر نمی‌شود، حتما به تعمیرگاه مراجعه کنید تا مشکل را بیابید. خرابی بلبرینگ کلاچ می‌تواند باعث بروز این مشکل شود.

4. سفت شدن کلاچ

اگر در زمان فشار دادن پدال کلاچ احساس می‌کنید که پدال به سختی حرکت می‌کند و نیاز به وارد کردن نیروی زیادی برای جابجایی آن است، نشانه آشکار دیگری از خرابی بلبرینگ آن به حساب می‌آید. با سفت شدن کلاچ گاهی اوقات حتی نمی‌توان دنده را عوض کرد و در نتیجه حرکت کردن با تراکتور نیز غیر ممکن می‌شود.

دلایل خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور

دلایل خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور

احتمالا این سؤال برای شما هم پیش آمده است که چگونه می‌توان جلوی خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور را گرفت. برای پاسخ به این سؤال باید ابتدا عوامل آسیب دیدن این قطعه را شناسایی کنیم و سپس با پیشگیری از آن‌ها جلوی خرابی بلبرینگ را بگیریم.  از جمله مهم‌ترین عوامل آسیب دیدن بلبرینگ کلاچ تراکتور می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کاهش سطح گریس بلبرینگ در اثر بیرون ریختن آن یا از دست دادن خاصیت روان‌کاری
  • نفوذ ذرات آلاینده به درون بلبرینگ و آسیب زدن به اجزای آن
  • نصب اشتباه بلبرینگ و وارد شدن فشار بیش از حد به آن
  • آسیب دیدن درپوش بلبرینگ و فاصله گرفتن غلطک‌های آن از یکدیگر
  • فشردن و نگه داشتن بیش از حد پدال کلاچ تراکتور

کلام پایانی

در این مطلب بررسی کردیم که بلبرینگ کلاچ تراکتور چیست. همچنین نشانه‌ها و عوامل خرابی این قطعه را نیز مورد بررسی قرار دادیم. این نکته را به خاطر داشته باشید که در زمان توقف بلافاصله دنده را خلاص کنید و پای خود را از روی پدال کلاچ بردارید. با این کار بزرگ‌ترین نقش را در کاهش احتمالی خرابی بلبرینگ کلاچ تراکتور ایفا خواهید کرد. در صورت مشاهده هر یک از نشانه‌های خرابی نیز سریعا به تعمیرگاه مراجعه کنید. گاهی اوقات امکان تعمیر بلبرینگ وجود دارد و نیازی به تعویض آن نیست. البته به شرط آنکه قبل وارد شدن آسیب جدی به آن اقدام کنید. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید