واشر سر سیلندر

سوختن واشر سرسیلندر؛ علائم، راه‌های جلوگیری و تست واشر سرسیلندر

album-art

00:00

بسیاری از مواقع با دیدن نشانه‌های خرابی در خودرو، احتمال سوختن واشر سرسیلندر مطرح می‌شود. این قطعه کوچک اما اثرگذار، باید به صورت دوره‌ای تعویض شود. بهتر است قبل از تعویض واشرها نسبت به سوختن و عدم کارایی این قطعه اطمینان حاصل شود. نشانه‌های متعدد و تست‌های مختلفی برای بررسی این موضوع وجود دارد. تعویض این قطعه نیز به صورت دستی و بدون مراجعه به تعمیرگاه امکان‌پذیر است.

در این مطلب عملکرد و وظایف واشر سرسیلندر را بررسی خواهیم کرد و به نشانه‌های سوختن آن اشاره می‌کنیم. همچنین روش تعویض این قطعه مهم را مرور خواهیم کرد.

واشر سرسیلندر چیست؟

موتور خودرو از اجزای مختلفی تشکیل شده است که سیلندر یکی از مهمترین قطعات است. بلوک سیلندر، سرسیلندر و واشر سرسیلندر متعلقات این قطعه محسوب می‌شوند.

سرسیلندر قطعه‌ای آلومینیومی است. اتاقک احتراق، شمع و برخی از قطعات دیگر در سرسیلندر جانمایی می‌شوند. واشر سرسیلندر نیز بین بلوک سیلندر و سرسیلندر قرار می‌گیرد. از وظایف این قطعه می‌توان به آب‌بندی، هدایت صحیح و جلوگیری از اختلاط آب و روغن اشاره کرد.

واشر سرسیلندر باید تحمل فشار و حرارت بالا را داشته باشد. از همین رو از فولاد، مس و پنبه نسوز برای ساخت این قطعات استفاده می‌شود. این قطعات از نظر جنس ماده تشکیل دهنده به ۴ دسته کلی فولاد چند لایه، مس، کامپوزیت و الاستومریک تقسیم می‌شوند.

سوختن واشر سرسیلندر

تمام قطعات خودرو در معرض مشکلاتی مثل سوختن و خرابی هستند. واشر سرسیلندرها نیز عمر مشخصی دارند و در صورتی که کارایی خود را از دست بدهند، دچار سوختگی می‌شوند. علاوه بر مستهلک شدن، افزایش دما و گرمای ناگهانی نیز می‌تواند سبب سوختن واشر سرسیلندر شود. از دیگر دلایل سوختن این قطعه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •         مسدود شدن لوله‌ها و مجاری آب
  •         خراب شدن پروانه
  •         خرابی واترپمپ
  •         کاهش آب رادیاتور
  •         خرابی ترموستات
  •         گرمای بیش از حد محیط
  •         وجود رسوبات در سیستم خنک‌کننده خودرو
  •         رانندگی نامتعارف

تعداد زیادی از علت‌های سوختن واشر سرسیلندر مربوط به اختلال سیستم خنک‌کننده خودرو است. بررسی مداوم و دوره‌ای این سیستم از سوختن واشر سرسیلندر جلوگیری کرده و مستهلک شدن آن را به تاخیر خواهد انداخت.

نشانه‌های سوختن واشر سرسیلندر

تشخیص سوختن واشر سرسیلندر چندان آسان نیست زیرا نشانه‌های این مشکل تا حدی جنبه عمومی دارد و با برخی از معضلات دیگر مشابه است. تست کمپرس موتور، تست نشت و تست بلوک موتور به خوبی می‌تواند سلامتی یا خرابی واشر سرسیلندرها را مشخص کند. ترک خوردن بلوک، عیب در انژکتور، مشکل سیستم احتراق و سوپاپ‌ها جزو معضلاتی هستند که نشانه‌های مشترکی با سوختن واشر سرسیلندر دارند.

سوختن این قطعه می‌تواند موتور خودرو را دچار مشکلات جدی کند. در صورتی که به نشانه‌های سوختن واشر سرسیلندر بی‌توجهی شود، بروز مشکلات جدی‌تر بسیار محتمل است. برخی از مهمترین نشانه‌های سوختن این قطعه عبارت است از:

  •         خروج دود آبی از لوله اگزوز
  •         جوش آوردن موتور
  •         مشاهده حباب در رادیاتور
  •         گرم شدن بیش از حد موتور
  •         اختلال در عملکرد سیلندر
  •         تغییر رنگ روغن
  •         وجود نشتی در زیر منیفولد
  •         جمع شدن روغن و آب روی قطعات موتور

تعویض واشر سر سیلندر

واشر سرسیلندرها جزو قطعات مصرفی خودرو محسوب می‌شوند و باید طی دوره‌ تناوبی مشخصی تعویض شود. این قطعات قیمت زیادی ندارند و بیشتر هزینه تعویض مربوط به اجرت اپراتور و متخصص مکانیک است. علت این موضوع باز شدن بخش‌های زیادی از موتور در هنگام تعویض قطعه است.

به همین دلیل برخی‌ها تصمیم می‌گیرند که تعویض واشر را خودشان انجام دهند. انجام این کار با رعایت اصول و به کمک دستورالعمل‌ها ممکن خواهد بود اما بهتر است از نیروهای متبحر در این زمینه کمک بگیرید.

سوختن واشر سرسیلندر می‌تواند منجر به خرابی یا از کار افتادن سیلندرها شود. در نتیجه مخارج بسیار بیشتری برای تعمیر موتور ایجاد خواهد شد. بنابراین به هیچ وجه به خاطر سختی یا اجرت بالا این کار را به تاخیر نیندازید.

قبل از تعویض واشر سرسیلندر باید روغن موتور و مایع خنک‌کننده به طور کامل تخلیه شود. اگر قصد دارید بدون مراجعه به مکانیک این کار را انجام دهید، حتما از دفترچه راهنما خودرو استفاده کنید. تعویض این قطعات در همه خودروها فرایند یکسانی ندارد و باید مراحل و فرایندهای مربوط به هر خودرو به طور اختصاصی طی شود.

پس از خالی کردن روغن موتور و مایع خنک‌کننده، سرسیلندر و بلوک باید تست فشار را بگذرانند تا ترک‌های احتمالی مشاهده شوند. در صورت وجود ترک باید نسبت به تعمیر آن‌ها اقدام شود.

حال که تمام قطعات باز شده است، یک به یک آن‌ها را شستشو داده و تمیز کنید. از سوراخ‌های پیچ‌ها هم به راحتی نگذرید. تمیز بودن این قطعات سبب عملکرد بهتر سیلندرها و موتور خواهد شد.

سپس واشر سرسیلندر را روی بلوک قرار داده و سرسیلندر را روی هر دوی آن‌ها قرار دهید. دقت کنید که حتما سرسیلندر به صورت تراز شده روی بلوک و واشر قرار گیرد. حال می‌توانید پیچ‌ها را سفت کنید. بهتر است برای این کار از ترک متر استفاده کنید. در پایان بقیه قطعات باز شده را مجددا به سیلندر متصل کرده و روغن موتور و مایع‌خنک‌کننده را به درون محفظه‌های مخصوص بریزید.

جمع‌بندی

واشر سرسیلندر یکی از قطعات مهم خودرو است که جزو لوازم مصرفی محسوبی می‌شود. از عبارت سوختن واشر سرسیلندر برای بیان از کار افتادن این قطعه استفاده می‌شود. آب‌بندی، هدایت آب و روغن و جلوگیری از اختلاط این دو سیال جزو وظایف واشر سرسیلندر است.

سوختن این قطعه نشانه‌های مختلفی دارد که برخی از آن‌ها با علائم خرابی‌های دیگر در خودرو مشترک است. از همین رو بهتر است برای اطمینان از سوختن واشر سرسیلندر از تست‌هایی مثل تست بلوک استفاده شود. تعویض این قطعه نیز می‌تواند توسط راننده انجام شود اما بهتر است به مراکز معتبر مراجعه فرمایید. با وجود هزینه بالای اجرت عوض کردن واشر سرسیلندر اما حتما باید نسبت به تعویض به موقع این قطعه اقدام کرد؛ زیرا عدم پیگیری می‌تواند منجر به خرابی‌های بیشتر در سیلندر و موتور شود. 

دیدگاه‌ خود را بنویسید