علت گیرپاژ کردن موتور یا قفل کردن چیست؟

علت گیرپاژ کردن موتور یا قفل کردن چیست؟

موتور تراکتور قلب تپنده آن است و هر اشکال که در آن به وجود آید، باعث اختلال در تمامی بخش‌های تراکتور خواهد شد. گیرپاژ یا قفل کردن موتور از جمله مشکلاتی است که برای برخی از تراکتورها رخ می‌دهد و ممکن است همراه خود دردسرهای بزرگی را به همراه داشته باشد. با توجه به اینکه این مشکل می‌تواند به سایر بخش‌های تراکتور آسیب‌های جدی وارد کند، بهتر است درباره علت و عوامل آن اطلاعات کاملی داشته باشید به همین دلیل ما در ادامه این مقاله تمامی دلایل گیرپاژ کردن موتور را به صورت کامل توضیح داده‌ایم.

گیرپاژ کردن موتور چیست؟

به قفل کردن قطعات موتور در یکدیگر به دلیل بالا رفتن گرمای موتور گیرپاژ کردن یا قفل کردن موتور می‌گویند. به منظور جلوگیری از انبساط پیستون باید سیلندر گرمای ایجاد شده از احتراق را به سرعت عبور داده و خنک کند و در صورتی که سیلندر خنک نشود دمای بالای سیلندر باعث انبساط شدید پیستون خواهد شد و در نتیجه پیستون در داخل سیلندر گیرپاژ می‌کند و متوقف می‌شود و می‌تواند آسیب‌های جدی به پیستون، شاتون، میل لنگ و سیلندر وارد کند.

گیرپاژ کردن موتور چیست؟

دلایل گیرپاژ کردن موتور

گیرپاژ یا قفل کردن موتور تراکتور دلایل مختلفی دارد که عبارتند از:

  1. خالی بودن مخزن سوخت
  2. کاهش سطح آب رادیاتور
  3. احتراق ناقص
  4. کثیف بودن فیلتر هوا
  5. بالا رفتن بیش از حد دور موتور
  6. پمپ گازوئیل معیوب
  7. استفاده از مایعات و روغن‌های بی‌کیفیت
  8. بد کار کردن دینام
  9. پایین آمدن سطح روغن
  10. روانکاری نامناسب قطعات
  11. تسمه‌های فرسوده
  12. باتری
  13. فشار پایین سوخت
  14. مشکلات جرقه‌زنی شمع

دلایل گیرپاژ کردن موتور

علت اصلی گیرپاژ کردن موتور

در بدترین حالت ممکن گیرپاژ کردن موتور به دلیل  پایین آمدن سطح روغن در کارتل یا شل شدن روغن به دلیل دیر تعویض کردن اتفاق خواهد افتاد و به دلیل اینکه پیستون خشک کار می‌کند، به شدت داغ شده و شاتون در داخل رینگ پیستون گیر خواهد کرد و فشاری که به شاتون وارد می‌شود، کج شدن آن را به همراه دارد و باعث می‌شود تا به شدت به سیلندر برخورد کرده و باعث تاب برداشتن و ترک خوردن آن شده که در چنین حالتی باید سیلندر، شاتون، رینگ، میل لنگ و یاتاقان‌ها تعویض شوند. 

به صورت کلی این موضوع زمانی اتفاق می‌افتد که موتور در سرعت بالا باشد و شاتون به میزان زیاد کج شده باشد و اگر موتور در سرعت و دور پایین باشد در این حالت پیستون لحظه‌ای گیر خواهد کرد و شاتون به میزان جزئی کج می‌شود و در این حالت موتور از حرکت نخواهد ایستاد ولی به دلیل کج شدن شاتون پیستون در حین حرکت مدام به سیلندر برخورد می‌کند. این اتفاق با تولید صدای شدید و افت شدید توان موتور همراه خواهد بود و به آن شاتون زدن موتور گفته می‌شود. در صورت بروز این اتفاق باید پیستون‌ها وشاتون‌ها تعویض شوند.

جلوگیری از گیرپاژ کردن موتور

به صورت کلی پیستون‌ها، سوپاپ‌ها و یاتاقان‌ها به مرور زمان فرسوده خواهند شد و به تعویض نیاز دارند ولی در صورتی که از شاتون موتور درست محافظت شود هیچ وقت به تعویض احتیاج نیاز نخواهد داشت. به منظور جلوگیری از قفل شدن موتور باید همیشه از روغن‌های استاندارد استفاده کرد. به صورت کلی روغن مناسب برای موتورهای چهار زمانه روغن ۲۰۵۰ است که در زمان خرید باید به تاریخ تولید آن دقت شود زیرا روغن‌های فاسد باعث چسبندگی موتور می‌شوند. نکته قابل توجه نیز آن است که هر روز صبح قبل از حرکت باید سطح روغن داخل کارتر را به وسیله گژ اندازه‌گیری کرد و سطح روغن چک کرد. تراکتور‌هایی که داری رادیاتور آب هستند نیز باید مرتب آب آن را چک کنید تا موتور بی آب داغ نکند. در صورتی که تمامی این نکات به درستی رعایت شوند، می‌توان از گیرپاژ کردن موتور وسیله نقلیه جلوگیری کرد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید