رینگ موتور تراکتور

رینگ موتور تراکتور چیست؟ نحوه قرار گیری و مزیت های رینگ موتور

album-art

00:00

تراکتور را می‌توان یکی از مشهورترین ماشین‌آلات صنعتی در حوزه کشاورزی دانست. موتور تراکتور متشکل از قطعات بسیار زیادی است. پیستون و متعلقاتش یکی از بخش‌های مهم موتور تراکتور محسوب می‌شود. رینگ موتور تراکتور یکی از این متعلقات است که نقش مهمی در کنترل کیفیت و سلامت پیستون‌ها دارد. این قطعه روی پیستون سوار شده و جزو قطعات مصرفی موتور محسوب می‌شود.

پیستون چیست؟

موتور قلب تپنده و مهمترین بخش هر تراکتور است. این بخش دارای قسمت‌های مختلفی است که از حیاتی‌ترین آن‌ها می‌توان به بوش، پیستون و رینگ اشاره کرد. همچون اکثر قطعات، اجزای موتور نیز دچار استهلاک و خرابی می‌شوند. گاهی این خرابی بر اثر اتفاق و سانحه است و گاه بر اثر مصرف مداوم، قطعه به طور تدریجی مستهلک می‌شود.

پیستون‌ها شامل چند قسمت هستند. سر یا تاج، شیارهای رینگ، تکیه‌گاه یا سطوح، بدنه و سوراخ انگشتی از جمله قسمت‌های هر پیستون تراکتور هستند.

پیستون

رینگ پیستون چیست؟

رینگ موتور تراکتور باید تماس بین جدار سیلندر با پیستون را کنترل کند. بدین ترتیب از فرسودگی و مستهلک شدن هر دو قطعه جلوگیری می‌شود. از همین رو رینگ موتور تراکتور را می‌توان یک قطعه جانبی با نقش نگهدارنده دانست.

رینگ موتور تراکتور نقش کلیدی و مهمی در فعالیت‌های این وسیله نقلیه و صنعتی دارد. وظیفه اصلی رینگ موتور تراکتور را می‌توان هدایت درست پیستون داخل بوش یا سیلندر دانست. در عین حال، این قطعه رینگ‌های روغن روی بدنه بوش را به طرف کارتر هدایت می‌کنند. اگر این روغن‌ها در زمان سوختن در محفظه احتراق باقی بمانند، موتور دچار خرابی شده و تراکتور قادر به حرکت نخواهد بود.

انواع رینگ موتور تراکتور

موتورهای بنزینی اغلب دارای سه یا چهار رینگ موتور هستند. این تعداد برای موتورهای دیزلی معمولا بین ۵ تا ۷ عدد است. رینگ موتور تراکتور را می‌توان بر اساس وظایف به دو نوع رینگ تراکم کمپرس و رینگ روغن طبقه‌بندی تقسیم کرد.

رینگ‌های تراکم باید از نشت گاز جلوگیری کنند. این نشت معمولا از کنار پیستون اتفاق می‌افتاد. رینگ روغن نیز در زمان تنفس پیستون، مشغول تمیز کردن سطح خارجی می‌شود تا روغن وارد فضای داخلی نشود.

ساخت رینگ موتور تراکتور

رینگ‌ها جزو قطعات بسیار مهم تراکتور به حساب می‌آیند که فرایندهای ساخت و تولید دقیق و حساسی دارند. رینگ‌ها باید روی شیار پیستون‌ها قرار بگیرند. این قرارگیری باید به طرزی باشد که فاصله‌ای بین لبه‌های رینگ مشاهده شود. این فواصل باید طبق فرمول‌های خاصی تعیین شود؛ زیرا کاهش یا افزایش آن‌ها عملکرد تراکتور را مختل می‌کند.

دلیل ایجاد این فاصله انبساط رینگ‌ها پس از روشن شدن تراکتور است. در حین روشن شدن و فعالیت تراکتور، موتور به آرامی گرم می‌شود و رینگ موتور تراکتور دچار انبساط خواهد شد. حال اگر فضایی برای افزایش حجم رینگ موجود نباشد، این قطعه به پیستون فشار آورده و حرکت تراکتور را متوقف می‌کند. در نتیجه باید فاصله‌ای جهت حد انبساط در زمان ساخت رینگ و پیستون در نظر گرفته شود.

پس از آن که موتور تراکتور گرم شد، حجم رینگ تا حدی افزایش پیدا می‌کند اما نکته حائز اهمیت ثابت نگه داشتن دمای موتور است. اگر دمای موتور دوباره کاهش یابد یا بیش از حد گرم شود، رینگ موتور تراکتور نیز مانند بسیاری از قطعات دچار نوسان حجم خواهد شد. به همین دلیل استفاده از ترموستات در موتور یک امر ضروری تلقی می‌شود.

معمولا این قطعه را با استفاده از چدن خاکستری می‌سازند. چدن فلز بسیار مقاومی است و همچنین ضریب انبساط حرارتی بالایی ندارد. همان طور که گفته شد، پس از شروع فعالیت تراکتور رینگ دچار انبساط می‌شود. در نتیجه باید از موادی در ساخت این قطعه استفاده شود که کمترین انبساط ممکن را داشته و در عین حال جنس مقاومی داشته باشند. یکی دیگر از خصوصیات خوب چدن قابلیت ارتجاع‌پذیری مناسب است.

رینگ پیستون

 

محل قرارگیری رینگ موتور تراکتور

پیستون‌ها طراحی‌های متفاوتی دارند و به همین دلیل به رینگ‌های مختلفی هم نیاز خواهند داشت. محل قرارگیری هر رینگ روی شیارهای خاصی است و نمی‌توان از رینگ‌های متنوعی برای یک موقعیت استفاده کرد. قطر شیارها نیز با هم متفاوت است و بنابراین برای یک پیستون به رینگ‌های گوناگون نیاز خواهیم داشت. علاوه بر این بسته به نوع موتور، مدل پیستون نیز ممکن است متفاوت باشد.

حتما در زمان قرار دادن رینگ به استانداردهای نصب توجه کنید. بهتر است برای این کار از تعمیرکاران و تکنسین‌های حرفه‌ای کمک بگیرید. پس از قرارگیری رینگ‌ها روی شیارهای پیستون، این قطعه به کمک ابزار رینگ جمع کن داخل بوش قرار داده می‌شود.

جمع‌بندی

رینگ موتور تراکتور یکی از قطعات حیاتی موتور تراکتور است که وظیفه حفاظت از سلامت و عملکرد پیستون و سایر قطعات را دارد. وظیفه اصلی این قطعه جلوگیری از نشت گاز و ورود روغن به محفظه داخلی پیستون است. این اتفاق می‌تواند منجر به خرابی پیستون و موتور شود.

رینگ موتور تراکتور را از جنس چدن می‌سازند تا در زمان فعالیت دچار انبساط زیادی نشود. به دلیل گرمای تولید شده در موتور، بسیاری از قطعات دچار افزایش ابعاد می‌شوند. به کمک چدن خاکستری افزایش حجم رینگ موتور تا حدی کنترل می‌شود. همچنین فضای خالی اندکی بین پیستون و رینگ برای نوسان حجم در هنگام انبساط رینگ تعبیه می‌شود.

رینگ‌ها دارای انواع مختلفی هستند و بسته به نوع پیستون، ابعاد آن‌ها متفاوت خواهد بود. هر پیستون نیز ممکن است به ۳ تا ۷ رینگ نیاز داشته باشند. نوع پیستون به سوخت و مدل تراکتور بستگی خواهد داشت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید