روش سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور

روش سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور

تراکتور نیز مانند هر وسیله نقلیه دیگری نیاز به سرویس، تعمیر و نگهداری دارد. هر یک از بخش‌های مختلفی این ماشین کشاورزی باید در دوره‌های زمانی خاصی مورد بازرسی قرار بگیرند تا در صورت بروز عیب‌های احتمالی، مشکلات شناسایی شده و نسبت به برطرف کردن آن‌ها اقدامات لازم انجام گیرد. به تجربه ثابت شده است که این روش هزینه‌های جاری نگهداری تراکتور را به مراتب کاهش می‌دهد. یکی از بخش‌های تراکتور که نیاز به سرویس و نگهداری دارد، سیستم هوارسانی و سوخت‌رسانی آن است. در این مطلب قصد داریم به بحث و بررسی درباره نحوه انجام تعمیر و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور بپردازیم. دعوت می‌کنیم تا پایان با ما همراه باشید.

مراحل سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور

به طور کلی سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور در 6 مرحله انجام می‌شود. تمام این مراحل معمولا از سوی یک سرویس کار ماهر قابل انجام هستند. در همین راستا به بررسی هر یک از مراحل سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور می‌پردازیم.

سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی تراکتور

1. تمیز کردن پیش صافی تراکتور

قبل از ورود هوا به محفظه احتراق لازم است که از یک صافی عبور کنند تا در صورت وجود ذرات زائد در آن عملیات جداسازی انجام شود. برای این منظور از یک تجهیز به نام پیش صافی در ابتدای سیستم هوارسانی تراکتور استفاده می‌شود. این سیستم یک ظرف دارای درپوش است که گرد و خاک درون پیاله آن جمع می‌شود. پیش صافی ظرفیت مشخصی دارد که با یک خط تحت عنوان خط ماکس (Max) مشخص می‌شود. قبل از اینکه گرد و غبار موجود در پیش صافی از این خط عبور کند، باید آن را تمیز کنید.

برای این منظور تراکتور باید حتما خاموش باشد. سپس مهره روی درپوش پیش صافی را باز کنید تا بتوانید درپوش را بردارید. سپس پیاله پیش صافی را بیرون بیاورید. ابتدا گرد و خاک آن را خالی کنید. سپس با یک دستمال مرطوب بدنه آن را به طور کامل تمیز کنید. در نهایت بررسی کنید که آیا پیاله پیش صافی شکستگی دارد یا خیر. در صورت وجود شکستگی باید نسبت به ترمیم آن یا تعویض پیاله اقدام کنید. در نهایت پیاله پیش صافی را در جای خود قرار دهید و درپوش و مهره را نیز در روی آن بگذارید.

2. تمیز کردن صافی هوای اصلی سیستم هوارسانی تراکتور

فیلتر کردن هوای ورودی از طریق سیستم هوارسانی تراکتور به پیش صافی خلاصه نمی‌شود. بلکه یک صافی دیگر تحت عنوان صافی اصلی نیز برای جدا کردن ذرات زائد موجود در هوا استفاده می‌شود. صافی اصلی به دو دسته تقسیم می‌شود که عبارت‌اند از:

صافی روغنی

در این صافی‌ها از روغن برای فیلتر کردن هوا استفاده می‌شود. زمان تمیز کردن آن قبل از افزایش غلظت روغن داخل صافی است. معمولا کارخانه سازنده بر اساس ساعت کارکرد تراکتور عدد مشخصی را برای سرویس این صافی در دفترچه راهنما ذکر می‌کند. صافی روغن در نزدیکی موتور تراکتور قرار دارد و با یک بسته در جای خود مهار می‌شود. لازم است این بست را باز کنید تا امکان جدا کردن صافی ایجاد شود. پیاله روغن در قسمت انتهایی صافی قرار دارد. آن را جدا کنید و سپس روغن داخلش را تخلیه کنید.

برای تمیز کردن فضای داخل پیاله صافی باید از بنزین یا گازوئیل استفاده کنید. سپس توری سیمی و لوله ورودی صافی را نیز با دستمال مرطوب و تمیز پاک کنید. تمام اجزای صافی را با استفاده شیلنگ هوای فشار قوی خشک کنید. نهایتا روغن مناسب صافی را تهیه و به میزان لازم درون پیاله بریزید. حال بار دیگر اجزای صافی را سر هم کنید و آن را با بست در جای خود قرار دهید.

صافی خشک

صافی خشک معمولا در مقایسه با صافی تر کمتر کثیف می‌شود و در عین حال عملکرد بهترین برای فیلتر کردن هوا از خود نشان می‌دهد. صافی خشک نیز معمولا در نزدیکی موتور تراکتور قرار می‌گیرد. بعد از دسترسی به آن، ابتدا بست نگهدارنده و درپوش صافی را باز کنید. بدنه این صافی شبیه به استوانه است. داخل آن را با استفاده از دستمال تمیز و مرطوب کامل پاک کنید. سپس با استفاده از هوای فشرده به خوبی درون استوانه را خشک کنید. مجاری ورودی و خروجی صافی را بررسی کنید تا در صورت گرفتگی آن‌ها را باز کنید. نهایتا اجزای صافی را سر هم کرده و در جای خود قرار دهید.

سرویس و نگهداری سیستم سوخت رسانی تراکتور

3. تخلیه کردن پیاله رسوب گیر سیستم سوخت رسانی تراکتور

ناخالصی‌های موجود در سوخت نیز نقش مخرب زیادی در عملکرد سیستم سوخت رسانی تراکتور دارند. به عنوان مثال وجود آب یا هر گونه ذرات زائد خارجی در سوخت به عنوان ناخالصی تلقی می‌شوند. برای جلوگیری از آسیب دیدن این سیستم لازم است که حتما از پیاله رسوب‌گیر در سیستم سوخت رسانی استفاده شود. طبیعی است که این پیاله به مرور زمان نیاز به تمیز کردن پیدا می‌کند.

در قسمت پایینی پیاله رسوب گیر یک شیر تخلیه وجود دارد. با باز کردن این شیر، آب و سایر رسوبات موجود در انتهای پیاله تخلیه می‌شوند. به این ترتیب می‌توانید از عملکرد صحیح پیاله رسوب گیر در طولانی مدت اطمینان حاصل کنید که در سلامت و حفظ راندمان سیستم سوخت رسانی اهمیت بالایی دارد.

4. هواگیری سیستم سوخت رسانی تراکتور

در مرحله چهارم باید به سراغ مدار سوخت رسانی تراکتور برویم. هر گونه نفوذ هوا به این مدار باعث می‌شود که موتور تراکتور دچار اختلال شود. در برخی موارد حتی موتور روشن هم نخواهد شد. برای حل این مشکل باید عملیات هواگیری در مدار سوخت رسانی تراکتور اجرا شود. در گام اول باید عامل اصلی ورود هوا به سیستم سوخت رسانی شناسایی شود. اتمام سوخت، بستن شیر خروج سوخت، نشتی لوله‌های مدار سوخت رسانی، شل بودن اتصالات مدار سوخت رسانی، خرابی واشرهای صافی سوخت و … از جمله مهم‌ترین عواملی هستند که زمینه نفوذ هوا به درون این سیستم را فراهم می‌کنند.

ابتدا باید عامل اصلی را شناسایی کرده و نسبت به رفع ایرادات احتمالی ناشی از آن اقدام کنید. سپس باید پیچ هواگیری سیستم سوخت رسانی را شل کنید. با کمک تکان دادن اهرم پمپ دستی این سیستم هوای گیر افتاده درون آن تخلیه خواهد شد. به این ترتیب سوخت از کنار پیچ هواگیری به بیرون نشت خواهد کرد. بلافاصله بعد از اینکه حباب هوا در سوخت خروجی مشاهده نکردید، پیچ هواگیری را ببندید.

در ادامه باید به سراغ انژکتور بروید و تمام مجاری لوله‌های آن را به روشی مشابه هواگیری کنید. به این ترتیب فرآیند هواگیری سیستم سوخت رسانی تراکتور به پایان می‌رسد.

هواگیری سیستم سوخت رسانی تراکتور

5. عوض کردن صافی سوخت تراکتور

صافی سوخت وظیفه دارد تا از ورود ناخالصی‌های موجود در سوخت به موتور تراکتور جلوگیری کند. در گذر زمان به دلیل تجمع مواد زائد عملا شاهد مسدود شدن و گرفتگی صافی خواهیم بود. معمولا امکان تمیز کردن صافی سوخت وجود ندارد و در زمان گرفتگی باید نسبت به تعویض آن اقدام کنید. به طور متوسط به ازای هر 500 ساعت کار کردن تراکتور باید یکبار صافی سوخت را عوض کنید.

6. سرویس انژکتور و پمپ آن

انژکتور تجهیزی است که به منظور ترکیب بهتر سوخت و هوا، سوخت را به صورت قطره‌ای تبدیل کرده و به سمت هوای موجود در محفظه احتراق پرتاب می‌کند. معمولا پس از گذشته 1000 تا 2000 ساعت از کارکرد انژکتور، ممکن است شاهد مسدود شدن مجاری و سوراخ‌های آن باشیم. این اتفاق باعث می‌شود که راندمان احتراق در تراکتور خیلی افت کند و در موارد حاد حتی روشن هم نشود. بنابراین لازم است که در پایان فرآیند سرویس و نگهداری سیستم سوخت رسانی تراکتور، نسبت به بازرسی انژکتور و پمپ آن نیز اقدام کنید.

کلام پایانی

در این مطلب به بررسی نحوه سرویس و نگهداری سیستم هوارسانی و سوخت رسانی تراکتور پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید شش مرحله مختلف برای این منظور پیش روی شما قرار دارد. باید سعی کنید که در بازه‌های زمانی مختلف این فرآیند‌های بازرسی را پشت سر بگذارید تا در نتیجه از بروز مشکلات بعدی در قطعات موتور تراکتور جلوگیری کنید. دقت داشته باشید که برخی از مراحل فوق تخصصی هستند و بهتر است انجام آن‌ها را به تعمیرکار متخصص بسپارید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید