آشنایی با سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور

آشنایی با سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور

کسانی که تجربه هل دادن یا بکسل کردن تراکتور برای روشن کردن آن را دارند، خیلی خوب اهمیت سرویس و نگهداری سیستم برق‌رسانی تراکتور را درک می‌کنند. تراکتور به عنوان پرکاربردترین وسیله در بین ماشین آلات کشاورزی شناخته می‌شود. به همین دلیل اطمینان از سلامت عملکرد بخش‌های مختلف آن برای کشاورزان ضروری است. در غیر این صورت مشکلات زیادی در انجام امور روزمره برای آن‌ها ایجاد می‌شود. سیستم برق رسانی یکی از مواردی است که باید برنامه بازرسی و نگهداری ویژه‌ای برای آن در نظر گرفت. در این مطلب قصد داریم شما را با نحوه سرویس و نگهداری این سیستم آشنا کنیم. دعوت می‌کنیم تا پایان با ما همراه باشید.

مراحل سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور

مراحل سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور

برای انجام عملیات سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور لازم است که چند گام را پشت سر بگذارید. در اینجا به معرفی هر یک از این مراحل می‌پردازیم که عبارت‌اند از:

1. سرویس باتری تراکتور

مهم‌ترین بخش سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور مربوط به سرویس باتری است. برای سرویس باتری باید سه کار اساسی انجام شود که عبارت‌اند از:

  •         بررسی وضعیت ظاهری باتری و قطب‌های آن
  •         بررسی سطح آب اسید باتری
  •         بازرسی میزان شارژ باتری

برای انجام هر یک از مراحل فوق لازم است که ابتدا باتری را داخل تراکتور خارج کنید. باتری معمولا در یک جعبه قرار می‌گیرد و به کمک چند بست درون آن مهار می‌شود. مهره‌های باتری را باز کنید. سپس به ترتیب بست منفی و مثبت باتری را  با استفاده از پیچ گوشتی باز کنید. به این ترتیب می‌توانید باتری را جدا کرده و آن را خارج کنید.

در جریان سرویس باتری اقدامات زیر را مد نظر قرار دهید:

  •         برای تمیز کردن سطح خارجی باتری از محلول آب گرم و جوش شیرین استفاده کنید.
  •         پس از شستن، سطح خارجی باتری را باید کاملا خشک کنید. برای این منظور از یک دستمال تمیز استفاده کنید.
  •         بست‌های خراب و فرسوده باتری را عوض کنید. قبل از نصب بست جدید آن را آغشته به گریس کنید.
  •         سطح آب اسید باتری را کنترل کنید تا مطمئن شوید که بین محدوده حداقل و حداکثر تعیین شده روی بدنه باشد.
  •         در صورت کم بودن آب اسید، باید مخلوط مناسب تهیه کرده و در باتری بریزید.
  •         اطمینان حاصل کنید در بدنه باتری هیچ گونه ترک یا شکستگی وجود ندارد.
  •         اگر مدت طولانی از تراکتور استفاده نکنید، اصطلاحا باتری خالی می‌شود. برای شارژ کردن باتری در این شرایط نمی‌توان روی دینام حساب کرد. بلکه باید از دستگاه‌های شارژ مستقیم استفاده کنید.

بعد از انجام اقدامات فوق بار دیگر باید باتری را درون جعبه مخصوص خود قرار دهید. سپس با استفاده از بست‌ها و مهره‌ها باتری را درون فضای جعبه مهار کنید. به این ترتیب مرحله سرویس باتری به پایان می‌رسد.

2. سرویس مولد برق و استارتر تراکتور

دومین مرحله از مراحل سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور، مربوط به بازرسی دینام و استارتر است. این مرحله خیلی پیچیده و طولانی نیست و معمولا با چند اقدام ساده با پایان می‌رسد که عبارت‌اند از:

  •         با یک دستمال تمیز سطح دینام و استارتر را پاک کنید.
  •         اتصال سیم‌های مدارهای برق را به مولد و استارتر بررسی کنید و در صورت مشاهده قطعی مشکل را رفع کنید.
  •         بلبرینگ استارتر و دینام را روغن کاری کنید تا عملکرد آن به شکلی روان ادامه یابد.
  •         با مطالعه دفترچه راهنمای تراکتور و طبق بازه زمان بندی زغال راه‌اندازی مولد برق را عوض کنید.

3. بازرسی فیوزهای سیستم برق رسانی تراکتور

مدارهای الکتریکی در سیستم برق رسانی تراکتور برای این که به درستی کار کنند نیاز به دو عامل زیر دارند:

  •         سلامت باتری تراکتور
  •         سلامت فیوز مدار الکتریکی

مراحل سرویس باتری تراکتور را با هم بررسی کردیم. در این جا باید به سراغ فیوزها برویم. معمولا امکان تعمیر فیوزها وجود ندارد و خرابی آن‌ها مساوی با سوختن شان است. بنابراین در این گونه موارد باید فیوزها را تعویض کنید. در زمان جایگزین کردن فیوزها توجه داشته باشید که حتما محصولی با ویژگی‌های مشابه فیوز اصلی را تهیه و جایگزین کنید.

نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور

4. تنظیم چراغ‌های تراکتور

اگر از تراکتور در طول تاریکی هوا استفاده می‌کنید، باید نسبت به عملکرد سالم چراغ‌های آن خیلی حساس باشید. با انجام مراحل سه‌گانه قبل نسبت به سلامت سیستم برق رسانی تراکتور اطمینان حاصل می‌شود. بنابراین وقتی به این مرحله می‌رسید، مشکلی در تامین برق مورد نیاز چراغ‌های تراکتور وجود ندارد. در این گام باید به سراغ تنظیم کردن نور چراغ‌ها بروید. اگر به هر دلیل چراغ‌ها تنظیم نباشند، میدان دید مقابل راننده به درستی روشن نخواهد شد. این موضوع خطراتی را به دنبال دارد.

برای تنظیم چراغ‌های تراکتور باید از پیچ‌های تنظیم کاسه چراغ استفاده کنید. به کمک این پیچ‌ها می‌توان جهت نور چراغ‌ها را در دو راستای عمودی و افقی تغییر داد. بهترین کار آن است که تراکتور را در مقابل دیوار و در فاصله حدود دو متری از آن پارک کنید. به این ترتیب خیلی راحت‌تر می‌توانید جهت نور چراغ‌ها را تنظیم کنید.

کلام پایانی

در این مطلب به بررسی نحوه سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی تراکتور پرداختیم. همانطور که مشاهده کردید از روشن شدن تراکتور گرفته تا عملکرد بسیاری دیگر از بخش‌های آن منوط به سلامت سیستم برق رسانی است. بنابراین لازم است که حتما در بازه‌های زمانی مشخص برنامه بازرسی این سیستم‌ها را در دستور کار قرار دهید. این کار نه تنها از بروز مشکلاتی مانند روشن نشدن تراکتور جلوگیری می‌کند؛ بلکه با شناسایی عیب‌های احتمالی در سیستم برق رسانی از آسیب رسیدن به سایر بخش‌های تراکتور و بروز خسارت‌های سنگین جلوگیری می‌کند. اگر شخصا فرصت یا مهارت کافی برای سرویس و نگهداری سیستم برق رسانی را ندارید، حتما از تعمیرکاران حرفه‌ای کمک بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید