علت داغ کردن تراکتور و جوش آوردن رادیاتور چیست؟

علت داغ کردن تراکتور و جوش آوردن رادیاتور چیست؟

تراکتور را می‌توانیم به عنوان یکی از کاربردی‌ترین و مهم‌ترین دستگاه‌های کشاورزی بدانیم که در این فرایند مورد استفاده قرار می‌گیرد. سیستم تراکتور از بخش‌ها و قطعات مختلفی تشکیل شده است. در برخی از این بخش‌ها، شباهت بسیار زیادی با خودروهای معمولی وجود دارد. یکی از آسیب‌ها و خرابی‌هایی که معمولا برای تراکتور پیش‌آمده و مشابه با خودروهای معمولی است، داغ کردن یا جوش آوردن آب رادیاتور است. داغ کردن تراکتور به دلایل مختلفی ممکن است پیش آید. در ادامه با ما همراه باشید تا بیشتر به بررسی این موضوع بپردازیم.

چرا موتور تراکتور داغ می‌کند؟

به صورت کلی گرما و دمای بالا از دلایل اصلی خرابی تراکتور و وسایل نقلیه محسوب می‌شود. کار کردن موتور برای طولانی مدت در دمای بالا، می‌تواند باعث آسیب رسیدن به برخی از قطعات شده و آن‌ها را تحت تأثیر قرار دهد. در این بخش قصد داریم به معرفی چند نمونه از اصلی‌ترین دلایلی که باعث افزایش دمای موتور و جوش آوردن رادیاتور می‌شوند بپردازیم.

وجود نقص در سیستم خنک کننده

یکی از اصلی‌ترین و مؤثرترین دلایلی که می‌تواند باعث جوش آوردن تراکتور شود، وجود نقص و اختلال در سیستم خنک کننده است. هرگونه اختلالی در این سیستم که باعث شود نتواند کارایی مطلبی داشته باشد، باعث داغ کردن تراکتور خواهد شد. کمبود آب و یا مایع خنک کننده در رادیاتور یکی از اصلی‌ترین دلایل بوده که باعث می‌شود رادیاتور نتواند وظیفه خنک کردن سیستم را به خوبی اجرا کند.

گرفتگی در رادیاتور هم می‌تواند جریان مایع خنک کننده و یا هوا را محدود کرده و باعث افزایش دما در سیستم شود. بروز هرگونه خرابی و ایراد در پمپ آب هم از دیگر نقص‌های موجود در سیستم خنک کننده بوده که باعث کاهش جریان مایع خنک کننده در سیستم و به دنبال آن داغ شدن موتور می‌شود.

چرا موتور تراکتور داغ می‌کند؟

وارد کردن فشار بیش از حد به موتور

موتور تراکتور توان مشخصی برای کار کردن دارد. اگر به هر دلیلی مانند استفاده طولانی مدت از تراکتور، استفاده در شرایط سخت کاری، حمل بار سنگین و … هم می‌توانند باعث افزایش دمای موتور شوند و نیاز به بررسی بیشتر دارند.

مشکلات مربوط به ترموستات

یکی از مهم‌ترین اجزاء که نقش مهمی در روند خنک کاری و کنترل دمای موتور داشته و باید به آن بپردازیم، بروز مشکلات مختلف در ترموستات است. در صورتی که به هر دلیلی ترموستات خراب‌شده و نتواند به درستی به وظایف خود عمل کند، ممکن است جلوی مایع خنک کننده گرفته شده و سیستم با افزایش دما درگیر شود.

نقص در سیستم اگزوز

یکی دیگر از بخش‌های تراکتور که از اهمیت بالایی برخوردار بوده و تا حد می‌تواند در سیستم خنک کننده مؤثر باشد، اگزوز است. در صورتی که اگزوز مسدود شده و یا به دلایل دیگر، نتواند به خوبی کار کند، باعث افزایش دمای موتور تراکتور خواهد شد.

کمبود و یا خرابی روغن موتور

یکی از مهم‌ترین نکاتی که در آشنایی با تراکتور باید درباره آن اطاعات کافی داشته باشید، این است که روغن موتور به غیر از روانکاری، وظیفه مهمی در روند خنک کاری قطعات داخلی موتور هم بر عهده دارد. از این رو هرگونه خرابی و یا کمبود در روغن موتور تراکتور، می‌تواند افزایش دمای موتور را نیز به دنبال داشته باشد.

مشکل در سیستم سوخت‌رسانی

از دیگر دلایل داغ کردن تراکتور که باید درباره آن اطلاعات کافی داشته باشید، باید به اختلال و مشکل در سیستم سوخت‌رسانی خودرو اشاره کنیم. این موضوع می‌تواند باعث افزایش دمای موتور شود و عوارضی را برای قطعات مختلف به دنبال داشته باشد.

مشکل در فن خنک کننده

یکی دیگر از دلایل مهم و مؤثر در این راستا که باید به آن بپردازیم، مربوط به عملکرد فن خنک کننده است. در صورتی که این فن به درستی کار نکند، آسیب دیده باشد و یا به هر دلیلی عملکرد مطلوبی نداشته باشد، نمی‌تواند هوای کافی برای خنک کردن سیستم را فراهم کند. همین موضوع باعث می‌شود تا به مرور شاهد افزایش دمای موتور و داغ کردن تراکتور باشیم. فن و سایر لوازم جانبی را می‌توانید از فروشگاه قطعات تراکتور خریداری کرده و جایگزین کنید تا عملکرد تراکتور بهبود پیدا کند.

عوارض داغ کردن تراکتور

عوارض داغ کردن تراکتور

همان‌طور که در بخش‌های قبلی هم به این موضوع اشاره کردیم، داغ کردن تراکتور و جوش آوردن رادیاتور آن، از مشکلات رایجی بوده که برای انواع مختلف این وسیله مانند پارس تراکتور و … پیش می‌آید. در صورتی که افزایش دمای موتور رادیاتور در زمان کوتاهی برطرف نشده و موتور در همان دمای بالا به فعالیت خود ادامه دهد، ممکن است قطعات مختلفی از تراکتور آسیب ببینند و خسارت بالایی به آن وارد شود. به صورت کلی برخی از قطعات به دمای بالا حساسیت زیادی داشته و قرار گرفتن در این دما می‌تواند برای آنها آسیب‌زا باشد. از جمله قطعاتی که در این شرایط آسیب‌های زیادی می‌بینند، می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • سیلندرها و پیستون‌ها با قرار گرفتن در معرض حرارت دچار تغییر شکل و خرابی می‌شوند.
  • سر سیلندر با قرار گرفتن در دمای بالا دچار نشتی و یا ترک‌خوردگی خواهد شد.
  • رادیاتور با قرار گرفتن در دمای بالا دچار آسیب شده و ممکن است سوراخ شود.
  • شلنگ‌ها و اتصالات هم در این شرایط سست شده و یا ترک می‌خورند.
  • پمپ روغن در دماهای بلا خاصیت روانکاری خود را از دست خواهد داد.
  • روغن موتور با افزایش حرارت، تجزیه شده و کارایی خود را از دست می‌دهد.
  • سیستم سوخت‌رسانی هم در این حالت آسیب دیده و نمی‌تواند به خوبی به وظایف خود عمل کند.
  • باتری و سیم‌کشی‌ها هم در دماهای بالا آسیب دیده و به صورت کلی بخش الکتریکی نمی‌تواند عملکرد خوبی داشته باشد.

سخن پایانی

تراکتور این روزها یکی از اصلی‌ترین لوازم کشاورزی بوده که کارایی بسیار بالایی در این راستا دارد. کشاورزان، مزرعه‌داران و افرادی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، نیاز به یک تراکتور دارند تا بتوانند بسیاری از فعالیت‌های فیزیکی را به سادگی با کمک تراکتور انجام دهند. داغ کردن تراکتور و جوش آوردن رادیاتور، یکی از مشکلات رایجی بوده که برای این ماشین‌ها به وجود می‌آید. در بخش‌های قبلی به صورت کامل به معرفی اصلی‌ترین و مهم‌ترین دلایل داغ کردن تراکتور پرداختیم. همچنین عوارض و آسیب‌های بعد از جوش آوردن را نیز مورد بررسی قرار دادیم تا شما اطلاعات کاملی در این راستا به دست آورید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید