روتیواتور تراکتور

روتیواتور چیست؟ انواع و کاربرد های روتیواتور در کشاورزی

کشاورزی به نوعی هنر تسخیر خاک است. یک کشاورز برای آنکه بتواند محصولی باکیفیت از زمین برداشت کند، باید اقدامات متعددی را روی خاک انجام دهد. اقداماتی که روی خاک زمین کشاورزی انجام می‌شود، صرفا مربوط به بعد از کشت محصول نیست. بلکه باید زمین برای پذیرش محصول، آماده شود. دستیابی به خاک با کیفیت، استاندارد و غنی برای کشت محصول بدون استفاده از دستگاه روتیواتور کاری بسیار دشوار و زمان‌بر است. باید برای حفظ سلامت دستگاه از لوازم یدکی روتیواتور با کیفیت استفاده شود. در این مطلب بررسی خواهیم کرد که روتیواتور چیست و چه کاربردهایی در حرفه کشاورزی دارد. تا پایان ما را همراهی کنید.

روتیواتور چیست؟

در روزگاری نه چندان دور کشاورزی با سختی‌های بسیار زیادی رو‌به‌رو بود. کشاورزان بعد از مدت کوتاهی به دلیل تحمل فشارهای زیاد، دچار مشکلات جسمی و روحی فزاینده‌ای می‌شدند. انجام عملیات‌های سنگین کشاورزی به صورت دستی باعث چنین اتفاقی می‌شد. به مرور زمان و با اختراع ماشین آلات جدید، صنعت کشاورزی وارد مرحله جدیدی شد. کشاورزان توانستند بسیاری از فعالیت‌های کشاوری از حفاری، شخم زدن، آماده سازی خاک، کشت محصول و … را به کمک دستگاه‌های اتوماتیک به راحتی انجام دهند.

روتیواتور یکی از این ماشین آلات است. دستگاهی که با هدف آماده‌سازی خاک برای کشت محصول طراحی شده است. این دستگاه از تیغه‌های دوار تشکیل شده که در تماس مستقیم با خاک قرار می‌گیرند. این تیغه‌ها در تماس با خاک باعث پودر شدن، مخلوط شدن و تراز شدن آن می‌شوند. به این ترتیب اصطلاحا خاک زمین کشاورزی برای کشت محصول آماده می‌شود.

اگر قرار است که در تمام سطح زمین کشاورزی محصولی یکدست و یکنواخت برداشت شود، باید کیفیت خاک در تمام بخش‌ها یکسان باشد. روتیواتور امکان دستیابی به این هدف را فراهم می‌کند. در کنار این موارد نمی‌توان از نقش مهم روتیواتور در حفاظت از خاک به منظور پیشگیری از هجوم آفات و بیماری‌های دیگر غفلت نمود.

اجزای تشکیل دهنده روتیواتور چیست؟

در بالا به این سؤال پاسخ دادیم که روتیواتور چیست. باید توجه داشته باشید که این دستگاه برای اهداف مختلفی در زمین‌های کشاورزی استفاده می‌شود. به همین دلیل سازندگان، قابلیت‌های متعددی را در آن قرار می‌دهند. از جمله قسمت‌های اصلی تشکیل دهنده روتیوار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دکل مستقل
  • جعبه دنده تک یا چند سرعته
  • تیغه‌ها
  • شفت روتور
  • تخته دنباله‌دار
  • قاب و روکش

روتیواتورها به دو دسته تقسیم می‌شوند. برخی از آن‌ها خودکشی هستند و نیروی لازم برای حرکت را با موتور اختصاصی تأمین می‌کنند؛ اما دسته‌ای دیگر از روتیواتورها برای کار کردن نیروی مورد نیازشان را از تراکتور دریافت می‌کنند. انتقال نیرو از تراکتور به شفت ورودی روتیواتور صورت می‌گیرد. شفت دیگری در این دستگاه وجود دارد که روی آن تیغه‌ها و قلاب‌هایی تعبیه شده است. وظیفه این بخش، خرد کردن خاک است.

بدون شک مهم‌ترین بخش روتیواتور، تیغه‌های مرکزی آن هستند. وظیفه این تیغه‌ها ترکیب کردن خاک بستر است. به این ترتیب خاک به صورت یکنواخت در سرتاسر زمین کشاوری در می‌آید و آماده پذیرش بذر می‌شود. تیغه‌های مرکزی به صورت حرف انگلیسی L طراحی می‌شوند. این مدت طراحی باعث می‌شود که علف‌های هرز موجود در زمین نیز از بین بروند.

از جمله ویژگی‌های مهم روتیواتور می‌توان به این نکته اشاره کرد که سازگاری فوق‌العاده‌ای با شرایط گوناگون دارد. اساسا روتیواتور به نوعی طراحی می‌شود که تمام بخش‌های آن قابلیت تنظیم دارند. به همین دلیل می‌توان آن را متناسب با شرایط خاک و زمین کشاورزی تنظیم کرد.

کاربردهای روتیواتور

نوبت به آن می‌رسد که کمی عمیق‌تر به پاسخ سؤال کاربردهای روتیواتور چیست، بپردازیم. در یک جمله می‌توان این طور بیان کرد که این تجهیز برای آماده‌سازی سریع بستر بذر و کاهش آبکشی استفاده می‌شود. به کمک روتیواتور می‌توان با صرف انرژی در حدود 35 درصد کمتر نسبت به سایر تجهیزات، بستر زمین کشاورزی را برای کشت محصول آماده کرد. در کنار آن هزینه‌های عملیاتی نیز کاهش پیدا کرده و کیفیت کار به مراتب بالاتر می‌رود.

در اثر ترکیب کردن خاک، بیشترین املاح موجود در خاک به محصولات کشاورزی می‌رسد. به علاوه اینکه درصد تخلخل خاک بیشتر شده و در واقع تهویه خاک بهتر رخ می‌دهد. بدیهی است که در این شرایط کیفیت محصول نهایی ارتقا پیدا می‌کند. در کنار این موارد روتیواتور در کاربردهای دیگری مانند کشت کم عمق و از بین بردن علف‌های هرز نیز عملکرد ایده‌آلی دارد.

روتیواتورها را می‌توان در انواع زمین‌های کشاوری با بافت خاک متنوع استفاده کرد. نکته مهم دیگری که باید در خصوص این دستگاه اشاره کنیم، آن است که مکانیزم عملکرد پیچیده‌ای ندارد. در واقع می‌توان این طور بیان کرد که اوپراتوری آن ساده است.

انواع روتیواتور

در ادامه بحث روتیواتور چیست، باید به معرفی انواع آن بپردازیم. روتیواتور ماشین کشاورزی همه‌کاره‌ای است که برای خاک‌ورزی اولیه و ثانویه استفاده می‌شود. تولید روتیواتورها در مدل‌های مختلفی صورت می‌گیرد. بعضا طراحی و ساخت این تجهیز به سفارش مشتری انجام می‌شود. بنابراین نمی‌توان دسته‌بندی مشخصی برای آن‌ها ذکر کرد. با این وجود بر اساس حجم عملیات می‌توان انواع روتیواتور را در سه دسته اصلی طبقه‌بندی کرد:

1. روتیواتور‌های با عملیات سبک

این دسته از روتیواتورها در ابعاد کوچک تولید می‌شوند و معمولا در باغ‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. برای آماده‌سازی خاک تا عمق 5 اینج می‌توان از روتیواتور سبک استفاده کرد. در عین حال عملکرد بی‌نظیری برای از بین بردن علف‌های هرز در هر زمین کشاورزی دارد.

2. روتیواتورهای با عملیات متوسط

این دسته از ماشین آلات برای استفاده در محوطه‌سازی نهالستان‌ها، گلخانه‌ها، تاکستان‌ها و باغ‌ها استفاده می‌شوند. روتیواتورهای سری متوسط در ایجاد شرایط مناسب برای جذب رطوبت بیشتر از سوی خاک نیز عملکرد مناسبی دارند. این ماشین‌ها، زمین کشاورزی را تا عمق 6 اینچ به راحتی هوادهی می‌کنند. طراحی این ماشین آلات به گونه‌ای است که آسیبی به گیاهان و سایر محصولات کشاورزی نیز وارد نمی‌کنند.

3. روتیواتورهای با عملیات سنگین

این دسته از ماشین آلات کشاورزی برای استفاده در زمین‌های زراعی بزرگ مناسب هستند. قابلیت خاک ورزی تا عمق 7 اینچ را دارند و بستر را برای کشت بذر به طور کامل آماده می‌کنند. در سخت‌ترین شرایط ممکن می‌توان از روتیواتورهای با عملیات سنگین به راحتی استفاده نمود.

کلام پایانی

در این مقاله بررسی کردیم که روتیواتور چیست و چه کاربردهایی در صنعت کشاورزی دارد. استفاده از این تجهیز، فرآیند آماده‌سازی خاک برای کشت محصول را به مراتب آسان‌تر می‌کند. به این ترتیب بازدهی کشاورزی افزایش یافته می‌توان محصول بیشتر و در عین حال با کیفیت بالاتری را برداشت کرد. مکانیزم عملکرد ساده این دستگاه باعث شده است که کشاورزان نیز از آن استقبال کنند. امروزه استفاده از روتیواتور در صنعت کشاورزی امری رایج و تقریبا همگانی است.

دیدگاه‌ خود را بنویسید